tirsdag den 2. oktober 2012

planlægning

Jeg får ofte kommentarer med på vejen omkring dét med at lave madplaner. Hvordan det fungerer i praksis med indkøb osv.
Det har taget lidt tid for os at finde den bedste måde at gøre det på. I starten handlede jeg stort ind én gang om ugen på nemlig.com og så supplerede vi med frugt/grønt/mejeri/brød 1-2 gange om ugen yderligere.
Men selvom jeg laver madplaner er vi stadig lidt impulsive engang i mellem, så hvis venner eller familie lige inviterer over til aftensmad går madplanen hurtigt lidt i vasken og især grøntsager har svært ved at holde sig.
Derfor laver jeg stadig en 7 dages madplan og skriver 7 små indkøbssedler til hver dag. Vi har Netto lige rundt om hjørnet, så det er nemt at tage dagens seddel med om morgenen og så skiftes vi til at handle eller hente pigerne. Jeg handler oftest ind til to dage af gangen. På den måde får jeg friske råvarer og undgår, at en masse ligger og bliver dårligt.

En anden ting jeg tit bliver spurgt om, er om det ikke tager rigtig lang tid at lave madplaner? Hvis man laver en mappe som jeg, er det nemt at gå tilbage og genbruge. Jeg synes, at det er endnu værre at stå i Netto kl. 16 sammen med alle de andre og ikke ane hvad jeg skal finde på til aftensmad.

Hvordan planlægger I aftensmaden hjemme hos dig?

13 kommentarer:

  1. Vi laver også en madplan, men dog kun til en 3-4 dage. SÅ er der mere plads til at være impulsiv, og for det meste så varer de 3-4 dage til en hel uge netop pga planer (måske med hjælp af rester, fryser eller rugbrød), og hvis ikke, så handler vi lige lidt ekstra aftensmad ind, når vi alligevel er nede og købe mælk og bananer på 4. dagen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er mange måder at gøre det lettere i hverdagen med madplanlægningen. Vi havde også brug for en mere fleksibel løsning med plads til spontanitet;)

      Slet
  2. Vi prøver også med madplan indimellem, nogle gange glider det bare lidt ud i sandet. Men det med at handle flere gange om ugen, bruger jeg også. Det fungerer bare ikke med en stor handletur.

    SvarSlet
    Svar
    1. Marie, det gled også totalt ud i sandet her efter min eksamensperiode og den lange sommerferie. Men jeg hilser virkelig madplanerne velkommen igen, nu hvor vores hverdag er blevet travl.

      Slet
  3. Vi laver også madplan. Det sparer en masse sure miner, når man er halvdød og sulten og ikke ved hvad man skal have af aftensmad. Jeg prøver at handle 1 x om ugen, men har det ligesom dig; grøntsager kan være svære at holde friske og nogle gange skal der ekstra liter mælk i køleskabet, så ofte handler jeg 2-3 x om ugen. Men madplan er og bliver besparende og man undgår ofte impulskøb ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. At det yderligere også er besparende er også et stort plus og jeg er rigtig slem til impulskøb, så det bliver begrænset en hel del - også selvom jeg eller min mand handler 4-5 gange i løbet af ugen.

      Slet
  4. Vi laver også madplan hver uge. Det er en ret smart metode med at skrive indkøbsseddel til hver dag. Det vil dog ikke fungere her, da vi ikke bor lige ved et supermarked. Så vi handler på Osuma.dk og så i diverse specialforretninger og lidt i brugsen.
    Jeg synes i øvrigt, at det er super inspirerende at læse dine madplaner :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ann-Christine - det er dejligt, at mine madplaner også kan vække inspiration hos dig, som jo er så dygtig og inspirerende på madområdet;)
      Jeg kan godt forstå, at det ikke kunne fungere, når der er langt til supermarkedet. Bare da vi boede på Willemoesgade, hvor der ikke var langt, men alligevel ikke i gå afstand, der handlede vi også stort ind hos nemlig.com.

      Slet
  5. Rigtig god ide.
    Vi bruger madplan i perioder, men havde ikke overvejet at lave som dagssedler - hvilket dog uanset hvordan vil være en lettelse når manden handler ind på vej hjem fra job.
    Han ville dermed kunne se hvad der skal handles til ugens løb + se hvilke grøntsager og andre letfordærvelige varer han godt må vente nogle dage med :D
    Tror ikke vi kommer igang før efter jul igen - alt for mange planer :$

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak:)
      I denne uge har det været min mand som har haft de små sedler med og snuppet de ting med hjem som vi foretrækker så friske som muligt. Det har været nemt lige at tilføje mejeriprodukter, frugt, madpakke grønt og lign om morgenen inden manden tager på arbejde.

      Slet
  6. Jeg er alt for ustruktureret og impulsiv til de madplaner. Jeg har forsøgt flere gange, men det nytter altså ikke. Men jeg bliver altid imponeret over, hvordan det bare kan fungere for andre. For mit eget vedkommende, så er det meget forskelligt, hvordan maden bliver planlagt. Det kan enten være aftenen i forvejen, jeg får en lyst eller en idé, eller det kan være 10 minutter i spisetid, jeg stikker hovedet i køleskabet og sukker, fordi jeg ikke lige gad aftensmad den dag. Men det er ofte de aftener, jeg pludselig får en idé til en ny opskrift, og det elsker jeg :)

    SvarSlet
  7. Jeg laver også madplan. Jeg er alene med to børn på 4 og 3, så planlægning er alt... Herhjemme har vi en familyplanner, men selvom vi kun er 3, har jeg valgt den til 7 personer. Her er bla en spalte som hedder madplan og en spalte som hedder husk. Hvis vi ikke er hjemme, laver jeg et kryds i dagens felt i madplanen. Så ved jeg at jeg ikke skal tænke på den dag. Jeg har også en spalte med mine arbejdstider. Den kalender er guld værd. Jeg kan lynhurtigt danne mig et overblik over hvad tid vi er hjemme, så jeg kan planlægge aftensmad ud fra hvor lang tid jeg har. Kød handler jeg løbende til fryseren, og skriver på en liste hvad der ryger i, og så er det nemt at blive inspireret. I spalten "Husk" skriver jeg hvornår jeg skal handle, hvis jeg skal bage kage eller boller til gæster dagen efter, hvis jeg skal forberede en lasagne om til aftenen efter eller andre praktiske ting.
    Jeg bliver ofte inspireret til aftensmaden, eller kommer i tanke om noget vi ikke har fået længe, og når jeg får en idé, skriver jeg det ind i en note på min telefon. Så er der altid lige en god idé at hive frem til madplanen.

    SvarSlet
  8. Jeg kom lige forbi dette indlæg noget forsinket.
    Jeg laver madplan for ugens 5 hverdage og planlægger efter, hvilket kød, der er på tilbud. Jeg er på SU og har kun min cykel, så det fungerer rigtigt godt kun at skulle bakse med indkøb sådan for alvor 1 gang om ugen. Mælk, brød, frugt, etc. køber jeg så løbende, når det lige mangler. Den madplansfrie weekend gør det muligt at være lidt mere spontan - spontaniteten mangler jeg på ingen måde i min hverdag, hvor jeg bare gerne vil have overblik og score så mange ekstra minutter som muligt.
    Får jeg en idé til mad, skriver jeg det løbende på næste uges madplan.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...