Sider

mandag den 23. maj 2011

Rugbrød vol. 2



Den der lille grumsede, mistænkelige masse aka surdej, som jeg viste i sidste uge, er blevet til det lækreste, saftigste rugbrød. Jeg har efterhånden bagt rugbrød i 7 år og det altid med surdej. Mange opskrifter er blevet afprøvet, men min yndlings og som jeg altid vender tilbage til er denne:

Hjemmebagt surdejsrugbrød
Til 2 rugbrød

300 g surdej:
3 dl kærnemælk
4 dl groft rugmel (200 g)
½ tsk groft salt

Dag 1:
300 g surdej
9 dl lunkent vand
2 spsk groft salt
200 g hvedemel
375 g groft rugmel
375 g knækkede rugkerner

Dag 2:
1 hvidtøl
1 spsk honning
400 g knækkede rugkerner
200 g hørfrø
200 g solsikkefrø

Rør kærnemælk sammen med rugmel og salt. Lad det stå tildækket med alufolie i tre dage ved stuetemperatur.

Opløs surdejen i vand sammen med saltet. TIlsæt hvedemel, rugmel og rugkerner, og rør det godt sammen. Dæk dejen til med et viskestukke, og stil den til hævning natten over ved stuetemperatur.

Kom hvidtøl i dejen, så den trænger igennem. Tilsæt honning, rugkerner, hørfrø og solsikkefrø. Rør godt i dejen, dæk den med et viskestykke, og stil den til hævning ved stuetemperatur i mindst 5 timer.

Husk at tage en klat dej fra - ca. 300 g - til næste bagning. Opbevar den i en beholder med låg på køl i op til 3 uger.

Fordel dejen i to forme (kan stærkt anbefale Eva Trios rugbrødsforme med silikonebælægning - aldrig noget rugbrød, som sidder fast). Glat overfladen med lidt vand. Lad brødene hæve i yderligere 3 timer.
Bag dem ved 200 grader varmluft i 1 time og 15 minutter.

Tag brødene ud af formene og lad dem dampe af før de vikles i fugtige viskestykker.

Enjoy og velbekomme...

7 kommentarer:

  1. Åhh Mille. Har jo så meget lyst til at give mig i kast med hjemmebagt rugbrød. Og så kommer du lige med den opskrift her hvor man også lige får en surdej med i købet. PERFEKT!! Det skal snart prøves!!

    SvarSlet
  2. Mums, jeg skal altså også bage rugbrød igen lige så snart vi får vores nye køkken og en rigtig ovn! Dit ser rigtig lækkert ud:) Vil prøve din opskrift næste gang.

    SvarSlet
  3. Anne - det er nemlig bare så smart, lækkert og faktisk også økonomisk:) fryser nemlig små poser med 4-8 skiver og så er der alt friskt rugbrød!

    Tine - tror simpelthen den hvidtøl gør noget meget magisk, for når jeg bager efter opskrifter, hvor der ikke skal hvidtøl er jeg aldrig helt så imponeret over smagen og konsistensen:) håber du snart får dit nye køkken, så du kan bage en masse lækkerier!!!

    SvarSlet
  4. Hej. Mums filibaba det der rugbrød får mine tænder til at løbe i vand. Jeg bor i Italien og savner efterhånden et godt bid i brødet. Jeg vil bare lige spørge dig, som min nyudnævnte rugbrødsexpert :) om hvor længe den der surdej ska stå inden man ka bruge den og vel ikke på køl, vel?? Ga vide hvad kærnemælk hedder på italiensk....
    Tusind tak for inspiration!!!

    SvarSlet
  5. Hej Tilde,
    Tak og jeg kan kun sige, at det virkelig er godt.
    Rugbrød er en svær ting at leve uden som dansker, så jeg vil da lige være din rugbrødsekspert;)
    Surdejen skal stå i 2-3 dage og ved stuetemperatur.
    Kærnemælk på italiensk må være latticello, men alternativt kan du lave surdejen på yoghurt naturel.
    God rugbrødsbage-lyst...
    Kh
    M

    SvarSlet
  6. Jeg endte på her på din blog via google-billedsøgning efter surdejsrugbrød - dine billeder lignede jo lige den slags rugbrød min surdej i måneder har drømt om at forvandles til - har prøvet mange forskellige opskrifter, men aldrig har to så perfekte rugbrød stået og duftet i mit køkken. Mange tak! God jul, Lisbet

    SvarSlet
  7. Hej Lisbet
    Det glæder mig, at min (fantastiske) rugbrødsopskrift kan bruges:)
    Nyd det gode brød...og god jul til dig og dine kære.

    SvarSlet